Fjalë Kyçe

FDA-ja miraton metodën e re për trajtimin e koronavirusit

FDA-ja miraton metodën e re për trajtimin e koronavirusit

Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-ve ka lëshuar autorizimin për përdorim urgjent për dy pajisje të pastrimit të gjakut që mund të ndihmojnë në trajtimin e pacientëve me koronavirus.

Pajisjet kryejnë “pastrimin e jashtëm korporativ të gjakut” – duke marr gjak nga trupi i një pacienti, duke hequr substanca të dëmshme inflamatore dhe pastaj duke e kthyer në trup, raporton CNN, transmeton lajmi.net.

Nivelet e ngritura të këtyre substancave – të quajtura citokina – mund të shkaktojnë probleme me sistemin imunitar, sipas FDA.

“Proteinat që hiqen ngriten në mënyrë tipike gjatë infeksioneve dhe mund të shoqërohen me një” stuhi të citokinës “që ndodh në disa pacientë me COVID-19, duke çuar në inflamacion të rëndë, shok të shpejtë progresiv, dështim të frymëmarrjes, dështim të organeve dhe vdekje,” FDA tha në një deklaratë të premten.

Përdorimi i pajisjeve është i kufizuar në pacientët 18 vjeç ose më të vjetër, të konfirmuar me Covid-19, të cilët janë pranuar në njësinë e kujdesit intensiv me dështim të frymëmarrjes.

Por pajisjet vijnë me rreziqe: Ndër efektet e tjera anësore, FDA thotë se problemet e zemrës, humbja e gjakut, infeksioni dhe reaksionet alergjike janë të gjitha të mundshme.

Megjithatë, në letrat që autorizojnë pajisjet, FDA tha që ato mund të ndihmojnë disa pacientë gjatë pandemisë koronavirus.

Përfitimet e njohura dhe të mundshme të sistemeve, sipas letrave të autorizimit të FDA-së, tejkaluan rreziqet e njohura.