Fjalë Kyçe

Hiqet nga përdorimi ilaçi “Ulkodin”, përmban substancë që shkakton kancer

Hiqet nga përdorimi ilaçi “Ulkodin”, përmban substancë që shkakton kancer

Janë tërhequr nga përdorimi edhe shishet e Ulkodinës të përdorura për të trajtuar ulçerin e stomakut, si dhe rritjen e acidit të stomakut por edhe gjakderdhjen nga ulçera e stomakut.

Ky informacion, i transmetuar gojarisht nga shitësit me shumicë, u mor nga disa mjekë të familjes, të cilët pretendojnë se menjëherë pas këtij lajmi ju duhet të hidhni menjëherë shishet e këtij ilaçi, njofton Nova Tv, në Maqedoninë e Veriut.

Mjekët pranojnë se nuk kanë marrë asnjë shpjegim për arsyet e ndalimit të këtij ilaçi, por ka shumë të ngjarë të jetë nga ajo se ato përmbajnë Ranitidine, e cila u tërhoq në fillim të tetorit për dyshimin se substanca aktive përmban “n-nitrosodimethylamine (NDMA)”, e cila është kancerogjene dhe mund të shkaktojë kancer.

Nga Shoqata e Mjekëve Privatë thonë se janë të shqetësuar si profesionistë për administrimin e shpeshtë të ilaçeve të caktuara, kështu që ata nuk dinë me çfarë të shërojnë.

“Kjo është shumë joserioze, ne si mjekë duhet të marrim një shpjegim se pse disa ilaçe janë tërhequr, si tani me shishet e Ulkodinës. Çfarë t’u ofrojmë pacientëve me gjakderdhje të stomakut dhe kush i përgjigjet asaj që ne kemi përshkruar këto barna deri më tani dhe tani thuhet se shkaktojnë kancer ”, tha Lilja Çolakova Dervishova, udhëheqëse e Shoqatës së Mjekëve Privatë.