Fjalë Kyçe

Ja si ta parandalojmë helmimin nga ushqimi

Ja si ta parandalojmë helmimin nga ushqimi

Kujdesi ndaj ushqimit është njëri ndër faktorët kyç që në të mos përballemi me helmim nga ushqimi të cilin e hamë,por gjersa jemi në kuzhinë çdo gjë duhet të bëhet me aq kujdes prej pastrimit të duarve  e deri te ngrënia në mënyrë që në të jemi sa më të kënaqur nga vakti që servojmë,shkruan Gazeta Metro.

Këto janë disa nga këshillat që duhet t’iu përmbahemi gjatë kohës në kuzhinë:

1.Larja e duarve-Lani duart tuaja me sapun dhe ujë (të ngrohtë ose të ftohtë) dhe thajini ato para se të përgatitni ushqim, e sidomos pasi të keni gatuar ushqim të papërpunuar – përfshirë mishin, peshkun, vezët dhe perimet .

2.Përdorni dërrasa për prerje të ndryshme-Përdorni një dërrasë të veçantë copëtimi për të përgatitur ushqim të papërpunuar, siç janë mishi dhe peshku. Kjo është për të shmangur ndotjen e ushqimeve me baktere të dëmshme që mund të jenë të pranishme në ushqime të papërpunuara para se të jenë gatuar.

3.Mbajeni mishin e papjekur të ndarë- Është veçanërisht e rëndësishme të mbani mishin e papjekur larg ushqimeve të gatshme, të tilla si sallata, frutat dhe buka. Kjo për shkak se këto ushqime nuk do të gatuhen para se t’i hani ato, kështu që çdo bakterie që futet mbi ushqimet nga mishi i papjekur nuk do të vritet.

4.Ruani mishin e papjekur në raftin e poshtëm- Gjithmonë mbuloni mishin e papjekur dhe ruajeni në raftin e poshtëm të frigoriferit, ku nuk mund të prekë ose të pikojë mbi ushqime të tjera.

5.Mbajeni frigoriferin tuaj nën 5C-Mbani temperaturën tuaj të frigoriferit nën 5C dhe përdorni një termometër frigorifer për ta kontrolluar atë. Kjo parandalon që mikrobet e dëmshme të rriten dhe shumohen.

6.Ftohni ushqimet e mbetura shpejt- Nëse keni gatuar ushqim që nuk do të hani menjëherë, ftoheni sa më shpejt që të jetë e mundur (brenda 90 minutave) dhe ruajeni në frigorifer. Përdorni çdo mbetje nga frigoriferi brenda 2 ditëve.

7.Respektoni datat e përdorimit-Mos hani ushqim që ka kaluar datën e përdorimit të tij, edhe nëse duket dhe mban erë të mirë. Datat e përdorimit bazohen në teste shkencore që tregojnë se sa shpejt mund të zhvillohen baktere të dëmshme në ushqimin e paketuar.