Fjalë Kyçe

Ky lloj çrregullimi i gjumit i vë njerëzit në rrezik që të sëmuren nga Parkinson

Ky lloj çrregullimi i gjumit i vë njerëzit në rrezik që të sëmuren nga Parkinson

Hulumtimet kanë lidhur një çrregullim të veçantë të gjumit të quajtur lëvizje e shpejtë e lëvizjes së syve (REM) çrregullimi i sjelljes së gjumit me një diagnozë të sëmundjes së Parkinsonit.
çfarë e karakterizon këtë problem të gjumit dhe a mund të jetë prania e tij një mënyrë e mirë për të parashikuar rrezikun e Parkinsonit?
Njerëzit që përjetojnë një çrregullim të gjumit që i bën ata të veprojnë jashtë ëndrrave të tyre, kanë një rrezik të lartë për të zhvilluar sëmundjen e Parkinsonit,transmeton Gazeta Alo.
Të dhënat nga Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) tregojnë se çdo vit, rreth 50,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara mësojnë se ata kanë sëmundjen e Parkinson, një gjendje neurologjike që prek funksionin motorik të një personi dhe i ekspozon ato ndaj problemeve të tjera neurodegjeneruese, siç është sëmundja e Alzheimerit .
Studiuesit ende nuk e kuptojnë plotësisht saktësisht se çfarë e shkakton sëmundjen e Parkinsonit, por ata kanë identifikuar disa faktorë rreziku që mund të predispozojnë një person për të zhvilluar këtë gjendje.
Këto përfshijnë moshën dhe seksin e një personi, si dhe disa faktorë gjenetikë. Sidoqoftë, mbetet sfidë të përcaktohet herët se kush ka të ngjarë të zhvillojë sëmundjen e Parkinsonit në një moment të jetës së tyre.
Sidoqoftë, një ekip studiuesish nga Universiteti McGill në Montreal, Kanada vendosi të shihte nëse një faktor i veçantë – një çrregullim i gjumit i quajtur çrregullim i sjelljes së gjumit REM (RBD) – mund të jetë një parashikues i mirë i rrezikut.
Ky problem i gjumit quhet RBD sepse ndodh gjatë fazës REM të gjumit, në të cilin trupi i një personi bëhet i paralizuar në mënyrë efektive. Kjo paaftësi për të lëvizur e ndalon personin që të veprojë fizikisht çdo ëndërr që mund të përjetojë dhe kështu i ndalon ata të dëmtojnë potencialisht veten ose të tjerët.
Njerëzit me RBD nuk e kanë këtë paralizë, që do të thotë se ata përfundojnë duke realizuar ëndrrat e tyre pa asnjë ide që ata po e bëjnë këtë.
Siç shpjegojnë autori kryesor Dr. Ron Postuma dhe kolegët e tij , duke vërtetuar se kjo çrregullim i gjumit është një parashikues i mirë i mundësisë së Parkinsonit, në të ardhmen, të lejojë specialistët të identifikojnë njerëzit në rrezik dhe t’u ofrojnë atyre terapi eksperimentale që mund të vonojnë ose parandalojnë fillimin e kësaj gjendja neurologjike/Gazeta Alo.