Fjalë Kyçe

Mjekët gjermanë zbulojnë biomarkerin që identifikon praninë e koronavirusit

Mjekët gjermanë zbulojnë biomarkerin që identifikon praninë e koronavirusit

Shkencëtarët pranë Universitetit të Cyrihut kanë identifikuar biomarkerin e parë që zbulon me besueshmëri se cilët pacientë do të zhvillojnë simptoma më të rënda të koronavirusit.

Biomarkeri është një ndryshim i matshëm në parametrat e sistemeve biologjike të ndërtuara nga substanca organike dhe inorganike, të cilat monitorohen nga biomonitorimi.

Këta janë tregues karakteristikë biologjikë që përdoren për të identifikuar dëmtimet fizike ose shqetësimet e proceseve fiziologjike, shpesh përmes monitorimit të ndryshimeve indirekte. Kjo hap mundësinë e përmirësimit të trajtimit të formave më të rënda të sëmundjes COVID-19.

Një deklaratë e lëshuar nga universiteti me rastin e këtij zbulimi kujton se shumica e njerëzve të infektuar me koronavirusin SARS-CoV-2 zhvillojnë vetëm simptoma të lehta ose nuk i zhvillojnë fare.

Por ka pacientë që zhvillojnë raste serioze kërcënuese për jetën e COVID-19 dhe kanë nevojë për kujdes mjekësor intensiv dhe një aparat respirator për të vazhduar frymëmarrjen. Shumë nga këta pacientë fatkeqësisht gjithashtu i nënshtrohen sëmundjes ose vuajnë pasoja afatgjata shëndetësore.

Për të njohur dhe trajtuar këta pacientë në një fazë të hershme, nevojitet një lloj instrumenti matës, biomarkerë që do të referonin ose njihnin ata që rrezikojnë të zhvillojnë një formë më të rëndë të sëmundjes COVID-19.

Burkhard Becher pranë Institutit të Imunologjisë Eksperimentale në Universitetin e Cyrihut udhëhoqi shkencëtarët të cilët bashkëpunuan me grupe nga Tübingen, Toulouse dhe Nantes dhe zbuluan një biomarker të tillë, i cili është numri i limfociteve T, qelizave T vdekjeprurëse, në gjak. Këto qeliza janë një lloj i qelizave të bardha të gjakut, një leukocit dhe janë pjesë e një përgjigje të hershme imune.

Për të identifikuar qelizat imune dhe citokinat në mostrat e marra nga pacientët, shkencëtarët përdorën citometrinë e rrjedhës. Kjo teknologji bën të mundur njohjen e shumë proteinave sipërfaqësore dhe intra-qelizore në miliona qeliza dhe ekzaminimin e tyre duke përdorur algoritme kompjuterikë. Shumë patogjenë të tjerë përveç SARS-CoV-2 mund të shkaktojnë pneumoni dhe të shkaktojnë një përgjigje imune.

Shkencëtarët kanë qenë në gjendje të gjejnë një mënyrë për të dalluar pneumoninë e shkaktuar nga një koronavirus i ri nga ajo e shkaktuar nga patogjenë të tjerë. Për të përshkruar atë përgjigje gjithashtu, studiuesit gjithashtu studiuan mostrat e gjakut nga pacientët me pneumoni të rëndë që ishin shkaktuar nga patogjenë të tjerë përveç koronavirusit të ri.

Duke krahasuar përgjigjen imune në pacientët me sëmundje COVID-19 dhe ata me lloje të tjera të pneumonisë, ishte e mundur të identifikohen karakteristikat unike të përgjigjes imune ndaj fillimit të koronavirusit SARS-CoV-2.