Fjalë Kyçe

Mungesa e gjumit dëmton ADN-në

Mungesa e gjumit dëmton ADN-në

Mungesa e gjumit mund të dëmtojë përgjithmonë ADN-në dhe të rrisë rrezikun e kancerit, besojnë shkencëtarët.

Mungesa e gjumit gjithashtu mund të zvogëlojë aftësinë e ADN-së për të riparuar veten, potencialisht duke çuar në sëmundje gjenetike, kanë treguar gjetjet e studimit.

Studiuesit kanë thënë se ky është hulumtimi i parë i këtij lloji për të parë efektet e privimit të gjumit në gjenet tek të rriturit.

Hulumtimi u përqendrua tek mjekët të cilët duhej të përshtatin modelet e tyre të gjumit për shkak të punës së ndërrimit të natës. Ata nuk e dinë pse mungesa e gjumit dëmton ADN-në.

Sasia e rekomanduar e gjumit është përgjithësisht shtatë orë në natë, por shifrat tregojnë që të rriturit në mënyrë rutinore nuk kanë kohë për më shumë se dy orë.