Fjalë Kyçe

Përse nuk është i shëndetshëm konsumimi i pijeve nga kënaçet?

Përse nuk është i shëndetshëm konsumimi i pijeve nga kënaçet?

Një studim i botuar në revistën “Journal of Alzheimer’s Disease“ nga studiues nga Anglia, të cilët dëshironin të zbulonin se si ekspozimi ndaj aluminit mund të ndikojë në predispozitat për sëmundjet e lidhura me demencën, siç është sëmundja e Alzheimerit

Studiuesit kanë analizuar praninë e aluminit në trurin e dhuruesit me një histori familjare të sëmundjes së Alzheimerit.

Ata kanë zbuluar se alumini është i pranishëm në të njëjtat pjesë të trurit si embrionet proteina që shfaqen në fazat e hershme të sëmundjes Alzheimer, transmeton Telegrafi.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar që ekspozimi i përditshëm ndaj aluminit në produkte të tilla si deodorante, lidhet me sëmundjet neurodegjenerative dhe format e çmendurisë, siç është sëmundja Alzheimer, raportet Eat This, Not That.

Studiuesit analizuan praninë e aluminit në trurin e donatorit me një histori familjare të sëmundjes së Alzheimerit.

Ata zbuluan se alumini ishte i pranishëm në të njëjtat pjesë të trurit sikur edhe embrionet e proteinave të cilat shfaqen në fazat e hershme të sëmundjes.

Studimi ka zbuluar gjithashtu se vetë alumini mund të luante një rol në formimin e embrioneve dhe pllakave që i paraprijnë shfaqjes së kësaj sëmundje.

Por, nga e gjithë kjo, ka pasuar një tjetër zbulim, i cili tregon se alumini mund të mos jetë fajtori kryesor për sëmundjen e Alzheimerit dhe çmendurisë.

Një shpjegim i mundshëm i lidhshmërisë midis çmendurisë dhe aluminit është se me kalimin e moshës, veshkat tona bëhen më pak të afta të filtrojnë aluminin nga trupi, gjë që mund të çojë në akumulimin e tij në tru.