Fjalë Kyçe

Rasti i parë, foshnja lind nga mitra e një donatoreje të vdekur

Rasti i parë, foshnja lind nga mitra e një donatoreje të vdekur

Foshnja e parë amerikane që u zhvillua në një mitër nga një donatore e vdekur erdhi në jetë në Klinikën e Cleveland.
Transplantimet e mitrës kanë mundësuar që shumë gra të lindin, zakonisht me mitra të dhuruara nga një grua e gjallë, si një mike apo e afërme.

Por kjo vajzë e vogël, e lindur në qershor, është unike: nëna e saj mori një transplant nga një donatore e vdekur një gjë që mund ta bënte këtë funksion novator një mundësi për gra me infertilitet të mitrës, transmeton fax.al.

Nëna, në mesin e të 30-ave, ishte pjesë e një sprove kërkimore në spitalin e Ohajos, ku përfshihen 10 gra në moshën 20 dhe 30 vjeç, të lindura pa mitër, duke i bërë ato jopjellore.

Rreth 1 në 500 gra globalisht janë jopjellor për shkak të komplikimeve të mitrës.
Mitra u transplantua në fund të vitit 2017. Në fund të vitit 2018, nëna mbeti shtatzënë nëpërmjet fekondimit artificial.

“Nuk mund të kishim kërkuar për një rezultat më të mirë. Gjithçka shkoi për mrekulli; nëna dhe foshnja janë duke u bërë shumë të mirë”, tha Uma Perni, specialist i mjekësisë fetale të fetusit në Cleveland.

Kjo vjen tre vjet pasi Klinika e Cleveland u përpoq për transplantin e parë të mitrës në SHBA, duke i dhënë një mitër të donatorit të vdekur.

Klinika ka bërë deri tani pesë transplantime të mitrës dhe tre kanë qenë të suksesshme, ndërsa dy gra presin të bëjnë shtatzëninë me mitra të reja. Këto transplantime u kryen nga një mjek suedez.
Koncepti i transplantit të mitrës fillimisht u shqyrtua në fillim të viteve 1900, kur kirurgët gjermanë u përpoqën të kryenin operacionin në një pacient transgjinor, pa sukses.

Pothuajse 20 vjet më parë, përpjekjet e reja filluan me zell, së pari pa sukses në Arabinë Saudite në vitin 2000, pastaj përsëri pa sukses në Turqi në 2011 (një transplantim i suksesshëm, por një shtatzëni e dështuar). Së fundi, në vitin 2012, kirurgët suedezë transplantuan mitrën e nënës në vajzën e saj, e cila lindi në vitin 2014.

Pas përpjekjes së dështuar të Cleveland Clinic, Baylor kishte sukses, duke dhënë fëmijën e parë të SHBA pas një transplantimi të mitrës në 2017 në Teksas.

Në dhjetor të vitit të kaluar, mjekët në Brazil raportuan lindjen e parë të botës duke përdorur një mitër të donatorit të vdekur. Tani, Klinika e Cleveland është bashkuar me radhët.