Fjalë Kyçe

Rreziku i sëmundjes së zemrës ”shkruhet” në sy

Rreziku i sëmundjes së zemrës ”shkruhet” në sy

Sytë pasqyrojnë më shumë sesa na lejojnë të shohim dhe kanë gjithmonë diçka për të thënë.

Në fakt, pjesë të caktuara të syrit mund të tregojnë probleme themelore shëndetësore.

Aranzhimi i enëve të gjakut në pjesën e prapme të syrit, i njohur gjithashtu si vazo retinale, është i lidhur ngushtë me shëndetin e zemrës suaj. Kjo do të thotë që çështjet që ne shohim në sy mund të lidhen drejtpërdrejt me problemet shëndetësore me zemrën dhe enët në trupin tuaj.

Shumica e provimeve të syrit përfshijnë një inspektim të jashtëm dhe të brendshëm të syrit dhe mund të tregojnë shumë më herët probleme si:

Presioni i lartë i gjakut

Presioni i lartë i gjakut, i njohur gjithashtu si hipertension, ndodh kur forca e gjakut kundër një muri arterie është shumë e lartë. Në sy, presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë retinopati, ose dëmtim të furnizimit kryesor të gjakut të syrit. Kjo mund të çojë në gjakderdhje në sy, shikim të paqartë, ënjtje, mpiksje të gjakut, dëmtim të nervit ose madje edhe goditje në retinë me humbje të plotë të shikimit.

Mjekët e syve mund të shikojnë gjendjen e enëve të gjakut të syrit tonë dhe të përcaktojnë nëse mund të kemi prova të presionit të lartë të gjakut apo madje edhe të diabeteve edhe pa përdorur një gjëra që parandalojnë presionin e gjakut.

Ndonjëherë, pacientët mund të mos e dinë se kanë presion të lartë të gjakut, i cili rrallë ka simptoma fizike, por mund të çojë në sëmundje të zemrës dhe goditje në tru pasi ata të vijnë për një provim në sy.

Arteriet e bllokuara

Hipertensioni nuk është sëmundja e vetme që lidhet me zemrën që mund të zbulohet në sy. Sipas studimeve të fundit, nëse shohim emboli të vogla në sy, ato mund të vijnë ose nga një pllakë arteriosklerotike në arteriet karotide, e cila është arteria kryesore që sjell gjak në kokë dhe qafë, ose ato mund të vijnë nga emboli në zemër.

Një emboli arteriale ndodh kur një emboli ka udhëtuar nëpër arteriet dhe është mbërthyer në enë ose organe të vogla si truri ose retina. Kjo mund të kufizojë ose bllokojë rrjedhën e gjakut, e cila mund të rezultojë në dëmtim të indeve, goditje në tru, verbëri apo edhe vdekje.

Diabeti

Diabeti është gjithashtu një sëmundje që zakonisht diagnostikohet përmes një ekzaminimi të syve. Por për shkak se diabeti mund të ketë një fillim të ngadaltë, njerëzit mund të mos kenë parë të dhëna të dukshme.

Në sy, sheqeri i lartë në gjak mund të sjellë probleme në enët e vogla të gjakut. Nëse kjo ndodh, një pacient është në rrezik për zhvillimin e retinopatisë diabetike, e cila mund të çojë në verbëri dhe çështje të zemrës dhe veshkave.