Fjalë Kyçe

Sëmundja gjenetike e hekurit më e shpeshtë se sa që mendohej

Sëmundja gjenetike e hekurit më e shpeshtë se sa që mendohej

Një sëmundje e cila mund të shkaktojë dështimin e mëlçisë, diabetin dhe artritin mund të jetë shumë më e zakonshme sesa ishte është menduar më parë, ka treguar hulumtimi i ri.

Çrregullimi gjenetik Haemochromatosis i cili bën që trupi të përthithë shumë hekur nga ushqimi, mund të çojë në komplikime të rënda nëse nuk trajtohet.

Universiteti i Exeter tha se gjendja mund të ndikojë deri në 20 herë më shumë njerëz sesa sugjeruan shifrat e mëparshme.

Shëndeti Publik në Angli e ka mirëpritur këtë hulumtim.

Haemochromatosis është i lidhur me një gjen të gabuar që kalon nga të dy prindërit tek fëmija i tyre. Besohet se mund të ndikojë seriozisht rreth një në 100 bartës.

Por, hulumtimi i ri ka sugjeruar se niveli i vërtetë mund të jetë një në 10 në mesin e grave, dhe një në pesë për meshkujt.