Fjalë Kyçe

Shkencëtarët e ushtrisë amerikane, krijojnë testin që zbulon COVID-19 përpara se të bëhet infektiv

Shkencëtarët e ushtrisë amerikane, krijojnë testin që zbulon COVID-19 përpara se të bëhet infektiv

Shkencëtarët që punojnë për ushtrinë amerikane kanë hartuar një test të ri COVID-19, që mund të identifikojë potencialisht ata që e kanë virusin, para se të bëhen infektivë dhe të përhapin sëmundjen.

Në atë që mund të jetë një përparim i rëndësishëm, koordinatorët e projektit shpresojnë që testi i bazuar në gjak do të jetë në gjendje të zbulojë praninë e virusit sa më shpejt, brenda harkut kohorë të 24 orëve pas infeksionit.

Kjo do të ndodh përpara se njerëzit të shfaqin simptoma dhe disa ditë para se një transportues të konsiderohet i aftë për ta përhapur atë në të tjerë njerëz. Ky test vepron rreth katër ditë para se testet aktuale mund të zbulojnë virusin, shkruan The Guardian.

Testi ka dalë nga një projekt i krijuar nga Agjencia e Projekteve të Kërkimit të Avancuar të Mbrojtjes së Ushtrisë amerikane (Darpa), që synon diagnostikimin e shpejtë të helmimeve nga mikrobet ose viruset, apo kimikate. Testi i ri pritet të paraqitet për miratimin e përdorimit të urgjencës (EUA) nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) brenda një jave, transmeton Telegrafi.

“Koncepti mbush një hendek diagnostikues në të gjithë botën”, i tha Guardian kreu i zyrës së teknologjive biologjike të Darpa, Dr Brad Ringeisen.

Ndërsa zbulimi para-infektiv do të përmirësonte efikasitetin e programeve të provës, Darpa paralajmëroi se duhet të presë derisa të jepet miratimi i FDA-së.

“Qëllimi i hulumtimit është të zhvillojë dhe vërtetojë një test të hershëm diagnostikues të përgjigjes së gjakut për Covid,” tha Prof. Stuart Sealfon, i cili udhëheq ekipin hulumtues në spitalin Mount Sinai në New York.

Nëse EUA jepet, testi duhet të fillojë të shpërndahet në SHBA në gjysmën e dytë të majit.