Fjalë Kyçe

Shkencëtarët zhvillojnë skanim të ri të trurit për të zbuluar sëmundjen e Alzheimerit

Shkencëtarët zhvillojnë skanim të ri të trurit për të zbuluar sëmundjen e Alzheimerit

Shkencëtarët kanë zhvilluar një skanim të trurit që mund të jetë në gjendje të zbulojë shenjat e hershme të sëmundjes Alzheimer.

Në të kaluarën, mjekët janë mbështetur shumë në testet e kujtesës – të cilat nuk janë veçanërisht të besueshme – për diagnostikimin e njerëzve me Alzheimer.

Studimi i vogël, nga Universiteti Johns Hopkins në Baltimore, Maryland, hedh dritë të freskët në sëmundjen e trurit të lidhur me moshën dhe mund të ofrojë shpresë për diagnozë dhe trajtime të mëparshme që mund të ngadalësojnë përparimin e simptomave, transmeton.

Rreth 5,7 milionë amerikanë të të gjitha moshave jetojnë me sëmundjen Alzheimer në 2018.

Deri në vitin 2050, ky numër vlerësohet të rritet në gati 14 milionë, sipas Shoqatës Alzheimer.

Të sëmurët përjetojnë një rënie në aftësitë njohëse, të sjelljes dhe nuk ka shërim.

Ata që kanë këtë sëmundje kanë një ngritje të dy proteinave, amiloid beta dhe tau, në tru që formojnë grumbuj, të cilët mbytin dhe shkatërrojnë neuronet – duke çuar në humbjen e kujtesës dhe konfuzionit.

Autori kryesor Dr Dean Wong, një radiolog në Johns Hopkins Medicine, tha se një nga problemet më të mëdha me studimin e Alzheimer është që nuk është në gjendje të shikojë që proteinat të zhvillohen në kohë reale.

“Një nga sfidat në studimin e Alzheimerit është se ne kemi një sëmundje që nuk mund të shërohet dhe nuk ka diagnozë të qartë deri në autopsin”, tha ai për DailyMail.com

“Ne kemi punuar për të identifikuar radio-farmaceutikë të rinj për të shpejtuar diagnostifikimin dhe trajtimet për këto çrregullime neurodegjenerative”.

Në një studim të mëparshëm, ekipi testoi rreth 550 molekula potenciale të gjurmuesit, para se të ngushtohej deri në tre.