Fjalë Kyçe

Shtatë orë gjumë çdo natë parandalojnë sëmundjet e zemrës

Shtatë orë gjumë çdo natë parandalojnë sëmundjet e zemrës

Gjumi për të paktën shtatë orë çdo natë mund të zvogëlojë rrezikun e sulmit në zemër apo në tru, zbulon një studim i ri.

Hulumtimi i kryer në minj tregoi se brejtësit që nuk kishin bërë mjaftueshëm gjum kishin më shumë gjasa të zhvillonin arteriosklerozën, një sëmundje në të cilën pllakat ndërtohen në muret e brendshme të arterieve.

Studimet e mëparshme kanë zbuluar se mungesa e gjumit rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, por studiuesit nuk kanë qenë në gjendje të shpjegojnë se si.

Ekipi, nga Spitali i Përgjithshëm Massachusetts në Boston thotë se studimi i tij është i pari që tregon se një rajon i trurit i përfshirë në gjumë është i lidhur me palcën e eshtrave dhe mund të rrisë prodhimin e qelizave të bardha të gjakut të njohura për shkaktimin e arteriosklerozë.