Fjalë Kyçe

Sipas shkencëtarëve këto ilaçe mund ta shërojnë Covid-19

Sipas shkencëtarëve këto ilaçe mund ta shërojnë Covid-19

Shkencëtarët kanë identifikuar 21 komponime që mund të ndihmojnë në trajtimin e koronavirusit, duke përfshirë një ilaç tashmë i aprovuar, deri tek një ilaç i alergjisë së dështuar dhe trajtimet eksperimentale të kancerit, zbulon studimi i fundit.

13 prej këtyre ilaçeve tashmë janë dëshmuar të sigurta në doza që nuk kanë gjasa të paraqesin rreziqe për pacientët e infektuar me koronavirus sipas studimit të botuar në “Nature”.

Studiuesit nga Sanford Burnham Prebys Institute Discovery Medical në California janë inkurajuar veçanërisht duke zbuluar se katër prej ilaçeve mund të funksionojnë mirë në kombinim me remdesivir, i cili Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) tashmë ka dhënë miratimin e urgjencës për të trajtuar COVID-19.

Tani, ata janë duke përdorur ‘organoide’ miniaturë të mushkërive të rritura në laboratorë për të provuar më tej potencialin e barnave për të trajtuar infeksionin që vritet më shumë se 140,000 amerikanë që nga janari, shkruan Daily Mail- transmeton IndeksOnline.

Aktualisht, ilaçi i vetëm me autorizim të përdorimit të urgjencës (EUA) nga FDA është remdesivir, një antiviral që nuk arriti të trajtojë semundjen Ebola, por është treguar se zvogëlon rrezikun që një pacient të vdesë nga COVID-nga 30 në 62 përqind. Pasi fitoi të njëjtin përcaktim nga FDA, hidroksilklorina e diskutueshme, e mbështetur nga Trump u hoq nga EUA e saj. Plazma e gjakut nga të mbijetuarit e koronavirusit është aprovuar gjithashtu si një trajtim eksperimental për COVID-19 dhe është vlerësuar i sigurt, por sa mirë funksionon është ende nën hetim.

Dexamethasone është ndoshta ilaçi më premtues për trajtimin e koronavirusit. Dhjetra ilaçe janë provuar dhe nuk kanë arritur të shpëtojnë jetë nga infeksioni shkatërrues i frymëmarrjes.

Sipas studimit këto ilaqe mund të ndihmojnë në shërimin e koronavirusit: Clofazimine, Hanfanghcin, aplimod, Ono 5334, Remdesivir, Astemizole, MLN- 3897, Elopiprazole, SDZ-62-434, YH-1238, N-Tert- Buytlisoquine, R 82913, VBY-825, 8- (3- Chlorrostyryl) Caffeine, AMG- 2674, KË 8232, MDL 28170, SB- 616234-A, SL- 11128, ZLVG CHN2.