Fjalë Kyçe

Test gjaku për diagnostikimin e depresionit

Test gjaku për diagnostikimin e depresionit

Pas pesë vitesh depresioni mund të diagnostikohet me një test gjaku, sipas gazetës italiane ”Il Messaggero”.

”Ky test do të ndihmojë të personalizojë diagnozën për trajtim si dhe për të zbuluar se kush është më në rrezik të zhvillimit të sëmundjes”, thonë Padia Dario Aspesi dhe Graziano Pinna të Universitetit të Ilinoisit në Çikago, në një shkrim të botuar në revistën ”Expert Reviews of Proteomics”.

“Testi  do të vlerësojë praninë ose mungesat e lidhura me këtë sëmundje dhe mund të hyjë në praktikën klinike brenda pesë vjetësh. Ky test do të shërbejë për të matur nivelet e gjakut të molekulave të tilla si neurosteroids që janë prodhuar në trurin tonë, por janë gjithashtu të pranishëm në gjak dhe të ndryshuara nga stresi”,shpjegon Pinna.

“Ne jemi duke zhvilluar në laboratorin tonë një test gjaku që kërkon në molekula të ndryshme, të paktën 20, përqendrimi te të cilat është vendimtar për të kuptuar se kush është duke vuajtur nga depresioni ose i cili është i prirur për të çrregullimit të stresit posttraumatik”, thotë ai.

Testi gjithashtu do të thotë se kush nga të depresuarit mund të përfitojë ilaçe në vend të të tjerëve duke ndihmuar kështunë personalizimin e terapive.