Fjalë Kyçe

Testi për sepsën që jep rezultate për disa minuta

Testi për sepsën që jep rezultate për disa minuta

Shkencëtarët kanë zhvilluar një test për sepsën, i cili jep rezultatet brenda tre minutash.

Testi mund të shpëtojë mijëra jetë, pretendojnë krijuesit e saj, si dhe shpresojnë se do të jetë në dispozicion brenda tre deri në pesë vjet në Britani.

Aktualisht, mund të duhen deri në 72 orë për të diagnostikuar sepsën, e cila vret çdo vit 52.000 njerëz në Britani të Madhe.

Testi i ri me kosto më të ulët, i zhvilluar nga hulumtuesit në Universitetin Strathclyde, përdor një biosensor për të kontrolluar nivelet e një kimikati të caktuar në qarkullimin e gjakut.

Ajo teston për interleukin-6 (IL-6), një molekulë e sekretuar nga sistemi imunitar dhe shpesh gjendet në nivele të larta tek njerëzit me sepsë.

Forma me gjilpërë nënhupton se mund të përdoret edhe tek pacientët në kujdes intenziv nëpër spitale.