Fjalë Kyçe

Ushqimet e skuqura shumë përmbajnë kimikate kancerogjene

Ushqimet e skuqura shumë përmbajnë kimikate kancerogjene

Patate të skuqura dhe tosti i djegur mund të shkaktojnë kancer dhe duhet të shmangen, është ajo që na është thënë në vitet e fundit.

Por, nëse pretendimet ishin të vërteta, misionarët e dashur të ushqimit dhe ekspertët hutoheshin në debat të ashpër që nga ajo kohë.

Në serinë e katërt të ushqimit të BBC: ”Truth or Scare, Gloria Hunniford and Chris Bavin” synojnë të arrijnë në fund të mesazheve kontradiktore.

Duke testuar disa nga ushqimet e preferuara të vendit në një mjedis laboratorik, ata zbuluan se disa ushqime përmbajnë nivele të larta akrilamide – të formuara kur ushqimet niseshte janë gatuar për periudha të gjata në një temperaturë të lartë.

Por për të pasur ndonjë efekt shqetësues – në përputhje me studimet e kafshëve në minj – do të duhet të hani 160 feta të djegura tosti në ditë, njofton Klan Kosova.

Patatet normale nuk përmbajnë nivele shqetësuese, por numri përshpejtohet shumë shpejt sa më gjatë t’i gatuani ato.