Fjalë Kyçe

Ushqimet që po shkaktojnë sëmundje vdekjeprurëse

Ushqimet që po shkaktojnë sëmundje vdekjeprurëse

Ngrënia e shumë hamburgerëve, picave, biskotave dhe ëmbëlsirave mund të shkurtojë jetën tuaj, thonë hulumtimet më të reja, shkruan Daily Mail, përcjell Gazeta Alo.

Një studim i pothuajse 45,000 personave të moshës së mesme gjeti se vdekjet nga sëmundjet e zemrës, kanceri dhe sëmundjet e tjera ishin të lidhura me konsumimin e ‘ushqimeve të përpunuara’.

Këto përfshijnë: patatet e skuqura, bukën e bardhë, ushqime të gatshme, salsiçe, drithëra me sheqer dhe pije me gaz – në thelb çdo produkt që përfshin një procedurë industriale.

Me keqardhje, këto ushqime përbëjnë gjysmën e dietës mesatare britanike – një përqindje më e lartë se çdo vend tjetër evropian – dhe ata po na vrasin në mënyrë të parakohshme, thonë shkencëtarët.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se këto ushqime të pasura me yndyrë dhe fibra të ulëta shkaktojnë presionin e lartë të gjakut dhe kancerin, por kjo është e para për të hetuar rrezikun e konsumit dhe vdekshmërisë.

Bashkë-autori Dr Laure Schnabel, një epidemiolog ushqimor në Universitetin Paris-Sorbonne, tha: ‘Ushqimet e përpunuara me shumë përmbajtje përmbajnë përbërës të shumëfishtë.
‘Karakteristikat ushqyese të këtyre ushqimeve mund të shpjegojnë pjesërisht zhvillimin e sëmundjeve kronike jo-ngjitëse në mesin e atyre që i konsumojnë ato.’

Përveç që ka një përmbajtje më të lartë të yndyrës së përgjithshme, yndyrës së ngopur dhe sheqerit të shtuar, shumë artikuj ushqimorë të shpejtë përmbajnë aditivë ligjorë, por të diskutueshëm si nitrat natriumi dhe oksidi i titanit.

Ndërkohë, ëmbëlsirat artificiale – të cilat janë gjithashtu të pranishme në keksa – dyshohen për shndërrimin e baktereve të zorrëve, gjë që rrit rrezikun e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të tjera metabolike të cilat janë shkaqet kryesore të vdekshmërisë së parakohshme.

Së bashku, kur konsumohen me sasi të konsiderueshme me kalimin e kohës, ato mund të shkaktojnë sëmundje afatgjate, potencialisht fatale për jetën.

Gjetjet, të botuara në Institutin e Mjekësisë JAMA, u bazuan në një studim të 44,551 personave të shëndetshëm të moshë 45-64 vjeç në Francë, të cilët mbanin shënime për 24-orëshe për ushqimet që konsumonin.

Kjo i mundësoi hulumtuesit të matin konsumin e më shumë se 3,000 artikujve të ndryshëm ushqimorë të klasifikuar në katër grupe në varësi të nivelit të tyre të përpunimit.

Në përgjithësi, ushqimi i shpejtë përbënte 29 për qind të konsumit total të energjisë – rreth 20 për qind më pak se në Mbretërinë e Bashkuar dhe vendet e tjera të industrializuara, ku është gjysma e dietës së një personi në Mbretërinë e Bashkuar. Më shumë se kudo tjetër në Evropë.

Vitin e kaluar, një studim në 19 vende evropiane zbuloi se 50 për qind e ushqimit të shitur në Mbretërinë e Bashkuar është ultra-përpunuar krahasuar me 46 për qind në Gjermani, 45 për qind në Irlandë dhe 14 për qind në Francë.

Shtatorin e kaluar një raport parlamentar u paraqit në Asamblenë Franceze lidhur me shqetësimet rreth rritjes së konsumit të ushqimeve ultra të përpunuara

Ajo theksoi veprimet e politikave që synojnë përmirësimin e cilësisë ushqyese të furnizimit me ushqim dhe reduktimin e konsumit me një të pestën deri në vitin 2021.

Dr. Schnabel tha: “Konsumi i ushqimeve të përpunuara është rritur shumë gjatë dekadave të fundit dhe mund të çojë në një rrezik në rritje të vdekjeve nga sëmundjete jo të transmetueshme”, përcjell Gazeta Alo.

Konsumi më i lartë ishte i lidhur me moshat e reja që preferonin këto ushqime, pastaj të ardhurat e ulëta dhe nivel arsimor, shkaku i personave që jetojnë vetëm, shtimi në peshë dhe aktiviteti më i paktë fizik. /Gazeta Alo/