Fjalë Kyçe

Veprimi i vetëm që ulë rrezikun për kancer në 20%

Veprimi i vetëm që ulë rrezikun për kancer në 20%

Studiuesit e Universitetit të Nju York-ut analizuan mostrat e baktereve nga gojët e 122,000 njerëzve, duke përdorur një test ADN. Pastaj, ata regjistruan se sa pjesëmarrës kishin të  zhvilluar kancerin e ezofagut gjatë periudhës 10-vjeçare të studimit.

Rezultatet përfundimtare, të botuara kohët e fundit në revistën “Cancer Research”, zbuluan se pjesëmarrësit që kishin nivele të larta të baktereve të caktuara – domethënë, foringezia Tannerella dhe Porphyromonas gingivalis – kishin deri në 21% më shumë gjasa për të zhvilluar kancerin ezofag.

Një tjetër tendosje bakteriale e quajtur Neisseria, nga ana tjetër, duket të ulte rrezikun e një individi për të zhvilluar kancerin.

Studimi tregon se në qoftë se kujdesesh për mikrobet që ndodhen në gojë mundet që të shmangni prekjen nga kanceri i ezofagut që në fazat e para të tij.

Ai është  një kancer shumë fatale dhe ekziston një nevojë urgjente për rrugët e reja të parandalimit, shtresimit të rrezikut dhe zbulimit të menjëhershëm.

Mënyra më e mirë për të mbajtur gojën tuaj pastër? Lani dhëmbët dhe vizitoni rregullisht dentistin tuaj.

Këto janë rezultatet e një studimi që jo me patjetër janë përfundimtare ndaj dhe jo gjithmonë bakteret në gojën tuaj çojnë në krijimin e kancerit të ezofagut. Por të kujdeseni për trupin tuaj nuk është asnjëherë e tepërt.